Terza Torre
Regione Toscana

CO2 at zero emissions for the new landmark of the city of Florence.

What interventionDesign of Sustainability
For what resultSocial Tuscany Region Offices
In what placeBrunico (Bolzano), Italy - Parco Clima
For which customerIPES Brunico
With which partnersIpostudio (Architecture), AEI Progetti (Structure), Aicom (MEP), Geomap (geology), Slimstudio (render)
When2019
Where are we now Preliminary Design

ENERGY
SOURCES

No Data Found

RESOURCES

No Data Found

INDOOR
QUALITY

Acoustic comfort

Ventilazione trasversale

Logge ampie e confortevoli

Rispetto della privacy

Sustainability of the site.

Rooftop Gardens

Permeability

Pollutant Purification

SOCIAL
SUSTAINABILITY

No Data Found

The project for the Third Tower of the @regionetoscana developed together with @ipostudio_architetti and @aei_progetti won first prize in the international design competition organized by the Region and concluded last March.
The Third Tower constitutes a new landmark and the heart of the re-development project of the Tuscany Region Business Centre.
The current urban aggregate is redefined, transforming a disconnected space into a single, usable, safe and pleasant complex, all this possible thanks to the integration of sustainable strategies, with particular attention to nature-based solutions, developing a green and blue infrastructure which, together with the choice of materials that have a high solar reflectance index, acts synergistically to reduce the environmental impact from both a hydrogeological and microclimatic point of view.
A connection plate functionally unites the Third Tower to the existing ones and its roof houses not just a simple green roof but a hanging garden, a real “high altitude park” full of vegetation and shaded spaces, which offers various opportunities.
The construction is expected to be completed in 2027/28.

Terza Torre Regione Toscana pianta
Terza Torre Regione Toscana

The project intends to enhance the concept of Biophilia: the vegetation is grafted from the park into the buildings, sometimes in the form of internal gardens, sometimes as a "Sky Garden" and a visual beacon into the city’s panorama. Through these elements we experience the creation of a new habitat, a hybrid model in which the concept of work is radically transformed. The new tower offers informal walking spaces and spaces for aggregation and sharing, in line with a contemporary concept of work and productivity. Following the principles of the WELL protocol, the intervention embraces the concept of Human-Centered Design, putting people's needs and well-being first.

Terza Torre Regione Toscana interno
The structural and plant simplicity guarantee an internal organization adaptable in both time and space, allowing to design flexible and unconstrained environments which, intertwined with a network of active paths, informal spaces of various kinds and work stations close by to the vegetation, generate opportunities for sharing and aggregation.

The overall energy strategy is based on:

  • a performance casing,
  • a plant system powered by renewable sources (geothermal, photovoltaic and aerothermal),
  • a regulation and control system efficiently calibrated to the needs of the various environments and capable of containing both consumption and indirect production of CO2.
Terza Torre Regione Toscana Interno
Weber-Architects-Firenze-terza torre regione toscana 05
Within this system the form, structure, functionality and plant systems coexist, communicating through the language of sustainability, in a union capable of generating innovative spaces, prolonging the life of the building and delaying its environmental impact over the time.

The facade screening, a geometric element that envelops all the buildings, is the architectural symbol of the redevelopment of the complex, which starts from the third tower and also embraces the facades of the two existing towers.

Terza Torre Regione Toscana

To know more​

Weber-Architects-Firenze-terza torre regione toscana 04
The facades of the towers are revealed through a regular geometric mesh, a grid made of Glass Reinforced Concrete profiles with the TX Active photocatalytic principle, which allows the absorption of carbon, nitrogen and sulfur oxides and fine dust, performing the task of a fixed solar screen, which change based on exposure, so as to be able to guarantee standards of luminous comfort while still maintaining visual continuity with the surrounding landscape. The impact in terms of CO2 produced and energy consumed are also reduced thanks to the choice of construction materials. Much of the supporting structure will be made of steel, a totally infinitely recyclable material. The floors will be in X-Lam, a wood composite panel: renewable, of natural and controlled origin. Finally, the two distribution cores and the underground floors involve the use of concrete characterized by a percentage of recycled material inside.